Σελίδες

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Πρόσθετος φόρος 22% σε όσους δεν συλλέξουν αποδείξεις φέτος



• Όχι σε «τρεις ταχύτητες» προστίμων
• Με ποινή φόρου 22% για όλους όσους δεν μαζέψουν τις αποδείξεις που απαιτούνται για το 2013, απειλεί το υπουργείο Οικονομικών

«Το πέναλτι για όσους δεν μαζεύουν αποδείξεις θα είναι απλό» ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που μετείχε στη σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, υπονοώντας ότι... στις προθέσεις του υπουργείου δεν βρίσκεται πια η επιβολή ποινών «τριών ταχυτήτων», ανάλογα με το εισόδημα του φορολογουμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: για το 2013 οι μισθοσυντήρητοι θα κληθούν να προσκομίσουν αποδείξεις που θα καλύπτουν το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος της χρονιάς. Η υποχρέωση δεν αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Η «ποινή φόρου» για τους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα κλιμακώνεται από 10% ως 22%, αλλά θα επιβάλλεται ενιαία και θα είναι -όπως όλα δείχνουν- 22% για όλους, επί του ποσού των αποδείξεων που τους λείπουν, αν και όφειλαν να συγκεντρώσουν.

Την ίδια υποχρέωση και ποινή θα έχουν και όσοι δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Αν και δεν θα έχουν την έκπτωση φόρου που εξαντλείται στα εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ το χρόνο, θα υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις ύψους 25.000 ευρώ (δηλ. 25% των 42.000 ευρώ), αλλιώς θα πληρώνουν και αυτοί το «πέναλτι» με την εκκαθάριση του φόρου το 2014.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: