Σελίδες

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Fair Play: Το μεγαλείο της ευγενούς άμιλλας



Ένα απλό στιγμιότυπο αποτελεί την απτή απόδειξη πως ο αθλητισμός γεννά πολύ θετικά συναισθήματα και αναδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής. Πρόκειται για τον Ισπανό αθλητή, Iván Fernández Anaya, ο οποίος στον ανώμαλο δρόμο, άφησε τον συναθλητή του Κενιάτη Ολυμπιονίκη Abel Mutai να τερματίσει πρώτος.

Αποτελεί ένα περιστατικό που δείχνει το μεγαλείο του αθλητισμού και παράλληλα μεταδίδει αισιοδοξία και ελπίδα. Μία από αυτές τις ιστορίες που χάνονται στον ορυμαγδό των αρνητικών ειδήσεων που μας τροφοδοτούν τα μαζικά μέσα ενημέρωσης.

Συνέβη λοιπόν στον αγώνα ανώμαλου δρόμου στο Ναβάρε της Ισπανίας τον περασμένο μήνα, όταν ο Ισπανός αθλητής Iván Fernández Anaya, πρωταθλητής Ισπανίας στα 5 χιλιόμετρα στη κατηγορία των νέων, άφησε τον Κενιάτη συναθλητή του Abel Mutai, Ολυμπιονίκη στον ανώμαλο δρόμο, να τερματίσει πρώτος.

Βρισκόταν στη δεύτερη θέση, σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον προπορευόμενο Αμπέλ Μουτάι, ο οποίος είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα των 3000 μέτρων στήπλ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Μπαίνοντας όμως στην τελική ευθεία, ο Βάσκος αθλητής είδε τον Κενυάτη δρομέα – σίγουρο νικητή της κούρσας – σαν να χάνει την αίσθηση του χώρου, και να σταματά να τρέχει μόλις 10 μέτρα πριν από το νήμα, νομίζοντας πως είχε κιόλας περάσει τη γραμμή!

Ο Φερναντέζ Ανάγια τον έφτασε και, αντί να τον προσπεράσει και να τερματίσει εκείνος πρώτος, σταμάτησε επί τόπου και με διάφορα νοήματα κατηύθυνε τον Μουτάι προς την γραμμή και τον βοήθησε να τερματίσει πρώτος.

"Δεν άξιζα να κερδίσω. Δεν θα μπορούσα να καλύψω την απόσταση ανάμεσά μας αν δεν είχε κάνει λάθος" δήλωσε ο Ισπανός αθλητής δίνοντας την πρωτιά στον συναθλητή του.

"Ακόμα και εάν μου έλεγε κάποιος ότι, κερδίζοντας αυτόν τον αγώνα θα εξασφάλιζα μια θέση με την ισπανική ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, δεν θα το έκανα. Η ενέργειά μου να βοηθήσω τον πελαγωμένο συναθλητή μου ήταν αυθόρμητη, και η ηθική μου ικανοποίηση από αυτήν είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε μετάλλιο. Για μένα, ιδίως με όσα συμβαίνουν σήμερα στη κοινωνία, στην πολιτική, κ.λ.π., όπου ο κάθε ένας κοιτάζει μόνο το δικό του συμφέρον, νομίζω ότι το να ενδιαφέρεσαι για τον συνάνθρωπό σου, έχει μία ιδιαίτερη αξία"

Δημοσιευμένη  εικόνα

Είναι ένα θέμα που το ανέδειξε η Ισπανική εφημερίδα El pais αλλά τα περισσότερα media το ανακάλυψαν αρκετές εβδομάδες αργότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: